Učenici Tehničke škole Brčko iz Švedske se vratili puni novih iskustava

Kroz projekat pod nazivom „Demokratija nema nacionalnih granica“ koji je osmislila švedska nevladina oganizacija, učenici JU Tehničke škole Brčko učestvovali su ovog vikenda u kampu, organizovanom u Švedskoj.

Učenici Tehničke škole jedini su iz BiH koji su učestvovali u ovom kampu, edukativnog karaktera.

Učesnik kampa, učenik JU Tehničke škole Brčko El Tarik Ibrahimović kaže da su u sklopu kampa i radionica, kroz druženje, mnogo toga naučili o demokratiji i toleranciji.

„Ovaj kamp je bio u duhu njegovanja prava za jezik, kao i druga prava, Posjetili smo jezički centar u kome se nastava odvija na 70 jezika, gdje svaki učenik ima pravo da pohađa nastavu na svom jeziku“, rekao je Ibrahimović prenoseći svoja iskustva.

On je istakao da su tamo predstavili film koji su učenici napravili o Brčko distriktu, sa fokusom na sličnosti sistema u Brčko distriktu i u Švedskoj.

Učenica JU Tehničke škole Almedina Ibrić ističe da se učenici nadaju da će ove posjete postati tradicija.

„Imali smo tamo radionice, učili smo dosta o pravima djece, građanskim pravima i Švedska je poznata po tome“, rekla je Ibrić.

Ona dodaje da je to bio pravi kamp i da su sami sebi pripremali hranu.

„Bili smo smješteni na obali mora, dosta udaljeni od grada, mada smo posjetili i grad čime smo takođe oduševljeni“, istakla je Ibrić.

Učenici su dogovorili i uzvratni posjetu, koja će biti u martu naredne godine.

Related Post