Biti učitelj

Zbog tehničkih problema (stranica nije radila 10 dana) sa zakašnjenjem objavljujemo ovaj prigodni tekst povodom Svjetskog dana učitelja.

Danas, 5. oktobra, širom svijeta obilježavamo Svjetski dan učitelja i sjećamo se onih koji svoje vrijeme i trud ulažu u obrazovanje novih generacija. To je najmanje što možemo učiniti za one koji su živote mnogih ljudi promijenili nabolje.

Učiteljski poziv često se nađe na margini društvenih dešavanja, izuzev kad su u pitanju upozorenja na teški materijalni položaj radnika u prosvjeti. Jesmo li svjesni važnosti uloge koju nastavnici obavljaju? Imamo li sluha za njihove probleme, potrebe i brige?

Učitelje ne smijemo zaboraviti, jer svi smo mi bili nečiji učenici. Imali smo nastavnike koje smo voljeli, ali i one druge, koji nismo simpatisali. Ipak, ne možemo poreći daje njihov posao bio izuzetno težak i da im je trebalo mnogo strpljenja da nas nečemu nauče, istrpe nestašluke i oproste nam ružne postupke i riječi.

Učitelji su mentori. Oni nadahnjuju mlade i stare, vode ih svojim primjerom. Oni su snaga i podrška našoj djeci. Oni rade s njima, pomažu im da steknu snagu i isprave greške. Učitelji ostaju u uspomeni svakog djeteta čije su srce dotakli osmijehom i ohrabrenjem.

Zato je biti učitelj mnogo više od običnog zanimanja. To je poziv. Učitelj je na svom radnom mjestu cijeli dan, na njega se drugi ugledaju u školi i van nje, njegove postupke prate i ocjenjuju. Svojim primjerom on oblikuje ponašanja mladih, u njihove umove i srca usađuje? najljepše sjemenje ljubavi prema knjizi i nauci.

Riječ i dj’ela učitelja zato moraju ići paralelno, moraju se poklapati i međusobno potvrđivati. Ne kaže se uzalud da riječ bez djela i teorija bez prakse nemaju nikakve praktične vrijednosti.

Posao učitelja zahtijeva veliku ljubav prema djeci, želju da im pomogne da uspiju u životu, a to može postići samo ako se i sam odgaja, ako ga odlikuju spremnost da se trajno usavršava i obrazuje, predanost zadacima i poslovima, entuzijazam, preciznost i odgovornost.

Dragi učitelji, vi ste ti koji odgajate buduće generacije naših učitelja, naučnika, Ijekara, pisaca, umjetnika, intelektualaca, onih koji će ovaj svijet učiniti ljepšim mjestom za življenje. Vi nas nadahnjujete da učimo i volimo knjigu, znanje i nauku i budemo pošteni i korisni članovi društva. Imate posebno mjesto u našim i srcima vaših učenika.

Biti učitelj jedno je od najizazovnijih i najljepših zanimanja. Biti dobar učitelj je vještina. Neki se ‘rode’ za to zanimanje pa su kao ribe u vodi u učionici, neki vještinu grade kao toranj od lego kockica. A neki – nekima je svejedno.

Što je to uopšte ‘dobar učitelj’? Je li to osoba koja učenicima dijeli samo odlične ocjene, je li to osoba koja učenicima sve dozvoljava, je li to osoba koja je empatična, je li to osoba koja je nježna, je li to osoba koja je dosljedna? Koje sve kvalitete moraju krasiti prosvjetara kako bi stekao pravo na titulu ‘dobar učitelj’?

Pred vratima škole, dobar učitelj zastane, ostavi privatni život i privatne probleme na vješalici pored vrata i sa smiješkom izlazi pred svoje učenike i kolege. Pred učenicima učitelj nema privatni život, nema probleme, nema brige, samo je njihov, nasmiješen i vedar. Učenike nije i ne treba biti briga šta se događa u privatnom životu njihovog učitelja. Oni imaju pravo na svojih srećnih i bezbrižnih pola dana koje provode u školi. Dobar učitelj voli svoj posao i voli rad sa djecom.

Neki će se možda naljutiti, ali zaista ima onih koji su zalutali u profesiju učitelja. Takvi štete ne samo sebi, već i ruše ugled svim prosvjetarima koji s ljubavlju, voljom i ponosom rade svoj posao. Srećom, zalutalih je, nadam se, vrlo malo.

Učitelji, neka vam je srecan vaš Dan, sa željom da vas u budućnosti dočekaju bolji uslovi rada i veće razumijevanje društva za vaše probleme i potrebe.

Related Post