Отворена канцеларија за психолошко савјетовалиште у ЈУ “Техничка школа”

Центар за омладински развој „Прони“ у сарадњи са Јавном установом „Техничка школа“ Брчко у склопу пројекта „Иницијатива младића“ отворили су данас канцеларију за психолошко савјетовалиште у овој  школи.

Директор Јавне установе „Техничка школа“ Брчко Дејан Николић каже да је циљ отварања овог савјетовалишта превенција насиља међу средњошколцима уз промоцију здравих животних стилова.

Николић каже да се руководство ове школе већ годинама боре да добију психолога и док то не буде, према његовим ријечима, једном седмично ће функцију школског психолога обављати волонтер из брчанског Друштва психологa.

У име носиоца пројекта „Прони“ центра из Брчког, Харун Шабановић каже да ова организација пуно пажње полаже на ментално здравље младих.

Шабановић каже да пројекат траје три године и да је ова организација обезбиједила сав потребан намјештај за несметан рад канцеларије.

Наташа Јовановић предсједница Друштва психолога Брчко дистрикта по одлуци шефа владиног Одјељења за образовање од краја мјесеца априла волонтерски обавља функцију школског психолога и према њеним ријечима свака школа би морала да има психолога а Техничка школа, како је навела, као највећа у дистрикту треба да има у свакој смјени по једног психолога.

„Мој закључак је да највећи број средњошколаца долази са проблемом анксиозношћу, што нам даље говори да се тешко сналазе у модерном времену у којем сви живимо, а недавна пандемија Ковида-19 оставила је велики утицај и на адолесценте“, каже Јовановић.

Педагог ЈУ „Техничка школа“ Един Мујић рекао је да је овај пројекта изабран у конкуренцији више од 60 пројеката а који је помогнут из средстава Омладинске банке БиХ и Фондације „Мозаик“.

Према ријечима свих учесника у пројекту „Иницијатива младића“ психолошко савјетовалиште у Техничкој школи Брчко радиће не само са ученицима ове школе него и са њиховим родитељима најмање једном седмично у новоотвореној канцеларији и према досадашњим искуствима најмање пет ученика седмично потражи помоћ и савјет психолога.

(www.radiobrcko.ba)

Related Post